Åderbråcksbehandlingarna: Se vilken metod som passar dig

I dag finns det en uppsjö metoder för att bli kvitt besvären från åderbråck. De har dock alla sina för- och nackdelar. Kärlkirurg Anders Holmberg guidar oss genom dem.

När du ska behandla åderbråck finns det framför allt fyra metoder som används brett inom sjukvården. De tre vanligaste är laser, radiofrekvens och skum. På senare tid har även ett särskilt klister kommit som ett behandlingsalternativ.

Anders Holmberg är kärlkirurg och grundare av specialistkliniken Venous Centre. I dag använder han främst laser, men kompletterar ibland även med skum när han behandlar åderbråck.
–  Vi försöker att testa alla metoder på kliniken och bilda oss en uppfattning. Sedan satsar vi på de som fungerar bäst. Det handlar om att det ska vara en metod som fungerar bra och samtidigt inte kostar för mycket för patienten. En bra kombination helt enkelt, säger han.
Vilken metod hade passat dig? Boka en konsultation här

Värmebehandlingsmetoderna laser och mikrovågor är bra exempel.
– Det är två metoder som fungerar precis lika bra, men mikrovågstekniken med radiofrekvens är något dyrare. Den är dock enklare att lära sig och används därför på många sjukhus. Eftersom att laser ger ett lika bra resultat men till en lägre kostnad, även om den har lite högre inlärningskurva initialt för våra kirurger, så föll valet på den metoden, säger Anders.

Det händer även att kirurgerna kompletterar behandlingarna med en metod där ett kärlirriterande skum används.
– Ibland kommer det in patienter som har reståderbråck från tidigare behandlingar och då kan skum vara det bästa behandlingsalternativet. Det är ett billigare och enklare ingrepp, men eftersom skummet är lättflyktigt är det inte lika precist som laser. Vi använder inte det på större åderbråck eftersom resultatet riskerar bli sämre.
Läs mer om behandlingarna här

Den här metoden kan dock gå före laser när det handlar om äldre, sköra människor som inte ska ligga länge på behandlingsbordet.
– Det är patienter som kanske inte skulle ha kunnat behandlas annars.

Valt bort klistret
Klister är en ganska ny metod. Resultaten på kort sikt har visat sig vara bra, och den är samtidigt enkel att använda, kräver ingen bedövning och knappt något förband efteråt. Anders och hans kollegor på Venous Centre håller koll på den här metoden, men har i nuläget valt att avstå den.
– Vi ser stora fördelar med det här klistret men i dagsläget är det inte tillräckligt beprövat för att vi ska känna oss trygga i att satsa på det. Klistret innehåller akrylat som är väldigt allergiframkallande. Vi vill se resultatet av de långtidstester som pågår innan vi överväger att ta in det. Sedan måste priset ner också, säger Anders Holmberg.

På Venous Centre använder de som sagt laser och ibland även skum men oavsett behandlingsmetod tas även själva åderbråcket ut. Till detta används särskilda instrument som påminner om virknålar.
– Laser och skum används för att ta hand om grundorsaken till att åderbråcket uppstod, medan virknålarna tar hand om själva åderbråcket. Det är ju egentligen det som stör patienten, men skulle vi bara ta bort åderbråcket finns det en stor risk att det kommer tillbaka igen, säger Anders.
Vill du veta mer om åderbråck och behandlingsmetoder? Klicka här

Kirurgen markerar ut åderbråcken på benet, bedövar och plockar ut åderbråcken genom millimeterstora hål. Symptomen som patienten lidit av försvinner sedan inom ett dygn. Därefter tar det cirka 3-4 månader innan svullnaden lagt sig och resultatet kan bedömas visuellt.
– Det är ett enkelt ingrepp och de flesta är tillbaka på jobbet inom några dagar.

 Lasra bort åderbråck

Laser är i dag en standardmetod för att behandla olika sjukdomstillstånd. Det handlar om ljus som vid en viss våglängd har en given effekt på vår vävnad. Laser används bland annat inom ögonkirurgi och vid behandling av åderbråck. Metoden fungerar på alla åderbråck, oavsett storlek på kärlet. Ljuset går in i cellerna i blodkärlet, och när det kommer i kontakt med vattnet i dessa omvandlas det till värme som kokar cellerna så att de förstörs. På så vis förstörs blodådern och därmed också orsaken till åderbråcket. Själva åderbråcket plockas därefter ut med tunna instrument.

venous-logo

Venous Centre är Skandinaviens ledande helspecialiserade klinik för åderbråck. Vi hjälper dig som har eller misstänker att du har ådernät, åderbråck eller bensår. De läkare du träffar på Venous Centre är några av landets mest erfarna specialister på åderbråck. Våra sjuksköterskor, undersköterskor och administratörer är alla specialutbildade för att kunna hjälpa just dig med dina besvär.

Vi deltar i forskningsprojekt och uppdaterar hela tiden våra kunskaper med den senaste utvecklingen inom området, vilket gör att vi alltid kan erbjuda dig de säkraste och mest skonsamma behandlingsmetoderna.

Som vår patient kan du därför känna dig helt trygg med den diagnostik, behandling och uppföljning som vi erbjuder dig.