Har du åderbråck? Här listar experten vad du kan göra åt symptomen

Visste du att en tredjedel av alla vuxna lider av åderbråck – och att det är jämnt fördelat mellan kvinnor och män? Slingrande blå ränder på vaderna och svullna, ömma och kliande ben är bara några tecken på att du kan vara drabbad. Här avslöjar Ingmar Wennström från Scandinavian Venous Centre vad du kan göra för att slippa dina åderbråck.
 

Gener, graviditet och ålder är tre faktorer som kan ligga bakom utvecklingen av åderbråck. Det är inte farligt men den som är drabbad upplever ofta en minskad livskvalitet och lider du i det tysta under en lång tid kan dina åderbråck förvärras och utvecklas till eksem, bensår och bensvullnad.
– Den som har åderbråck kommer inte få mindre åderbråck med åldern. Det du har i dag har du, men med tiden blir de större och fler. Det är en långsam process, säger Ingmar Wennström, verksamhetschef, legitimerad läkare och specialist i allmänkirurgi på SVC.

SVC har lång erfarenhet av att behandla åderbråck och är specialister på området. Metoderna sträcker sig från traditionell stripping till skum – och vidare till den moderna lasertekniken.
– Laser har ett oerhört bra resultat direkt och på längre sikt, är nästintill smärtfri och har en minimal påverkan på vardagen. Du kan återgå till livet nästan direkt, berättar Ingmar Wennström.

Vill du veta mer om Scandinavian Venous Centre och ta reda på vilken behandling som passar dig? Klicka här!

Vill du förebygga och bromsa utvecklingen av dina åderbråck – i tid? Här listar Ingmar sex vardagsknep

1. Använd stöd- eller kompressionsstrumpor
Om du har svullna ben kan du använda stöd- eller kompressionsstrumpor. Använder du det under längre tid och från morgon till kväll kan du undvika att det blir sämre.

2. Stå upp och jobba
Har du ett stillasittande jobb? Se till att få ett höj- och sänkbart bord och växla mellan att sitta och stå. Om du står får du ett bättre blodflöde och omvänt; sitter du kan dina åderbråck liknas vid en vattenslang som böjs och stoppar blodflödet – och förvärrar dina symptom.

3. Välj bort högklackat
Om du går på tårna större delen av dagen ökar trycket på benen och din blodcirkulation försämras. Med platta och bekväma skor kommer istället din blodcirkulation att fungera normalt och påverka dina åderbråck positivt.

4. Ha benen i högläge
Sitter du på en flygplats? Lägg upp benen på resväskan. Kan du placera fötterna på skrivbordet i din jobbatmosfär? Passa på – att placera benen högt kan förbättra blodflödet.

5. Hoppa i plurret
Att gå och cykla är bra träningsformer för att hålla dina åderbråck i skick. Extra bra är det om du kan få in vattengympa eller simning en till två gånger i veckan i schemat eftersom vattentrycket ökar blodflödet i dina ben.

6. Tänk på vikten
Kraftig övervikt kommer att öka trycket i dina vener och har en negativ påverkan på utvecklingen av dina åderbråck – men jaga inte kilon. Ett kilo upp eller ett kilo ner spelar mindre roll.

Sammantaget menar Ingmar att ovan knep inte kommer att ta bort dina åderbråck, men att det är ett smart knep för att bromsa utvecklingen.
– Vill du få bort dem helt finns inget annat sätt än operativ behandling, avslutar han.

venous-logo

Venous Centre är Skandinaviens ledande helspecialiserade klinik för åderbråck. Vi hjälper dig som har eller misstänker att du har ådernät, åderbråck eller bensår. De läkare du träffar på Venous Centre är några av landets mest erfarna specialister på åderbråck. Våra sjuksköterskor, undersköterskor och administratörer är alla specialutbildade för att kunna hjälpa just dig med dina besvär.

Vi deltar i forskningsprojekt och uppdaterar hela tiden våra kunskaper med den senaste utvecklingen inom området, vilket gör att vi alltid kan erbjuda dig de säkraste och mest skonsamma behandlingsmetoderna.

Som vår patient kan du därför känna dig helt trygg med den diagnostik, behandling och uppföljning som vi erbjuder dig.