Experten varnar: Därför ska du kolla upp dina åderbråck

Har du fått åderbråck på benen? Vissa utvecklar allvarliga sådana med bensår som följd och därför är det viktigt att du kollar upp dem. Så här går undersökningen till.

Lider du av åderbråck? Det går idag inte att på rak arm säga exakt vilka som kommer att gå med lindriga åderbråck under lång tid, och vilka som kommer att utveckla allvarliga sådana inom loppet av bara ett par år. Däremot kan de helspecialiserade venklinikerna med väldigt god marginal avgöra vilken riskgrupp du tillhör.
– Vi blir allt duktigare på att bedöma vad som är farligt och inte, säger Anders Lundell, kärlkirurg vid Venous Centre.

Ultraljud vid undersökningen
Undersökningen går till som så att du först har ett samtal med läkaren där du får beskriva dina besvär och om du genomgått någon tidigare åderbråcksoperation. Därefter tittar läkaren, med hjälp av ultraljud, på hur det ser ut i huden.
Vill du veta mer om hur det går till? Klicka här

Det som undersöks är kärlen i benet.
– Vi tittar på speciella punkter på in- och utsidan, säger Anders och förklarar att alla människor har ett ytligt och ett djupt system.

Det djupa systemet står för all blodtransport medan det ytliga sköter en del av värmeregleringen. Åderbråcken uppstår i det ytliga systemet, men orsaken till dem kan finnas i det djupa systemet.
– När de stora blodkärlen i det djupa systemet fungerar dåligt kan det ge upphov till åderbråck. Vi ser över så att kärlens klaffar fungerar som de ska och så att det inte finns rester från gamla blodproppar. I det ytliga systemet undersöker vi bland annat cirkulationen i blodkärlen. Dålig cirkulation gör att hudcellerna riskerar att dö och då uppstår mer allvarliga former av åderbråck, exempelvis problem med kroniska bensår, smärta, eksem och svullnad.
Är du orolig över dina åderbråck? Boka en tid för konsultation här

Gå vidare eller ej
När undersökningen är över skriver läkaren en journal, för att därefter diskutera med patienten hur det ser ut och vad man kan göra åt det.
– Om vi ser att det finns risk för den allvarliga formen rekommenderar vi alltid landstingsfinansierad vård och bokar in en tid direkt. Men är det den lindrigare formen tycker vi att det är viktigt att patienten får gå hem och fundera lite innan det fattas några beslut, säger Anders.

Den lindriga formen kännetecknas istället av symtom så som tyngdkänsla, svullnad, obehag, trötthet i benen och kramp nattetid.
– Det är inga symtom som på något vis är lätta att leva med, och ingreppet för att bli av med dem är relativt enkelt. Men det är alltid viktigt att patienten får en chans att tänka igenom sitt beslut.

venous-logo

Venous Centre är Skandinaviens ledande helspecialiserade klinik för åderbråck. Vi hjälper dig som har eller misstänker att du har ådernät, åderbråck eller bensår. De läkare du träffar på Venous Centre är några av landets mest erfarna specialister på åderbråck. Våra sjuksköterskor, undersköterskor och administratörer är alla specialutbildade för att kunna hjälpa just dig med dina besvär.

Vi deltar i forskningsprojekt och uppdaterar hela tiden våra kunskaper med den senaste utvecklingen inom området, vilket gör att vi alltid kan erbjuda dig de säkraste och mest skonsamma behandlingsmetoderna.

Som vår patient kan du därför känna dig helt trygg med den diagnostik, behandling och uppföljning som vi erbjuder dig.